Sunday, July 17, 2016

Hand phone ku BerKubur....

Assalamualaikum...

perrrghhh gila lama tak hupdate blog ni...al maklum lahhh...konon nak come back macam zaman2 sekolah dulu...rajin tulis diary...hakikat nya aku masih belum dapat momentum tu lagi even dah bertahun start berblogging...

ok back to my story as per subject...hehe..aku belek2 draft, tengok ada draft tajuk aje...confuse kejap kenapa dengan tajuk tu...baru teringat masa awal tahun hari tu bila aku bangun tido tengok phone...phone mati sedangkan ko charge malam tu...

niat pagi tu bangun nak pi ziarah kubur nenek and pi jogging kat tasik ampang hilir...kerana gara2 phone ku...sume tergendala...cisss...kacau plan pagi...

aku duk google camner nak hidup kan balik phone aku...last2...aku give up...tapi sebab dah janji dengan mama abah nak pi kubur pagi tu...aku siap2 & pi kubur dulu...tapi mama abah dah balik masa aku sampai...juz baca doa pendek & siram kubur...lepas tu terus pi jogging....wat satu round je sebab kepala hotak tak aman kan....

sayang phone...duit bonus..sebulan gaji kot...tak bonus tak pakai aku phone ni...hadiah untuk diri sendiri pun kena hargai kan...

back from jogging...having breakfast aku ajak adik pi machines kat KLCC...aku as minah kalut, minah panik memang duk kalut duk panik since pagi tu..adik aku yang dah masak degan perangai kakak dia...layan kan aje...tak amik masa sangat masa nak tunggu giliran number aku...aku juz inform yang phone suddenly mati...aku dah try charge dalam 30 minit and on kan phone still tak jalan...iphone bukan macam samsung yang ko leh buka bateri belakang...tiup2 sikit pasang bateri n tadaaa...dah ok...huhu...aku tau sebab aku pun pakai samsung dulu ok...bukan main belasah nak state cam tu...ok agak emo...hahaha...sorry..sorry...

staff machines tu do the same thing, charge the phone and try to on the phone...unfortunately memang tak leh...so diaorg kena amik phone aku & bawa pi kilang...and it will took 10-14 working days...what???lama tu...without a phone???my iphone???NOOOO!!!!!!

ok drama je...aku juz say ok and they will contact us through email or call us...ok fine...before aku blah that guy yang entertain aku ada tanya ada update ios ke a day before...aku cakap aku update sendiri memang xde..unless phone update diri sendiri...then they said that ada certain batch of iphone6 memang ada problem tu...so maybe phone aku antara yang dalam batch...adehh...napa la phone aku kan...and luckily phone still under warranty...can you imagine iphone boleh rosak in less a year...tapi aku positive...they are big company...and bukan cikai punya company, sure they will offer me something that is worth it kan...

agak sengsara jugak la bila ko tak ada phone a few days...pakai balik phone lama...owhhh,,,sengsara nya...

on 20th January aku dapat email dari machines mention my phone is ready...wahhhh!!!!its only take 4 days since aku antar the phone on Saturday, 16th January...my phone is ready...i get my iphone back...yeehaaaa!!!ehh...alhamdulillah...oppss....

aku ajak bff aku teman...sharp 5.30pm aku blah dari opis...i am so lucky jalan sangat smooth...alhamdulillah...aku sampai dulu dari kawan aku..terus aku pi machines dulu..amik number & waiting for my number...and....kena tunggu lagi lepas bagi proof of kita ada hantar phone untuk repair...lama jugak aku duk menunggu kat kaunter...kena berdiri aje hokeyyy...nasib akak pakai flat..kalau pakai heels???memang aku bukak heels...

lama tak lama tunggu sampai la bff aku sampai...tup2 budak tu pun bawak phone...tapi aku heran pulak sebab dia kuar kan dari kotak..ermm...agak memang gitu kot...sebab nak make sure phone tu tak calar or rosak ke kan...

tapi...ehh...macam bukan phone aku...mana gi protector screen aku...macam flat the phone...ehh???aikssss....

"Ni phone awak..nanti kena setup...bla..bla..."
"Ehh...lain macam je..macam phone baru je ni.."
  Sengih mamat tu.
"Apa jadi dengan phone saya?apa masalah?"
"Masalah dia, phone tak boleh hidup la,"
"Saya tahu, saya yang report cam tu,"
"Phone memang dah tak leh hidup, so kita bagi phone baru je."

Wahhhh...phone baru???benar kah???betul kah??
aku mimpi kah???wahhhh...untung nya beli iphone...hakak suka...senyum sampai ke telinga aku...
selonok nya...happy nya...akak suka...akak suka...

amik kau...nasib ko beli iphone ori kan...bawa je pi machines dia...tada...best solution dia bagi...tapi sebab masih dalam warranty.....ya Allah syukur nya...

terlalu happy dapat phone terus pasang sim card call mama, call encik S...hakak happy...kalau kita happy kita kena share dengan orang2 kesayangan kan...sebab bff dah ada kat sebelah tak kan nak call plak kan...owhh bff sorang lg,cik kak S tak sempat nak call juz whatapss je...kui..kui...

so tu la cite hakak yang iphone nya berkubur tapi dah dapat baru...hehehe

Ok...bye...

Sunday, January 24, 2016

Tegur lah...

Assalamualaikum....

This time kita post a little bit serious talk...



In life, kalau tak ada yang menegur, kita akan mudah lupa dan mula angkuh dengan ego kita yang tidak ke mana. Malah ada masa nya kealpaan dan ego kita sendiri akan memakan diri kita dan tidak mustahil kita akan kehilangan orang yang kita sayang dan harap kan. Tidak kira lah siapa pun orang tu dan apa tujuan Allah hadir kan seseorang itu dalam hidup kita.

It doesn't matter kita di tegur oleh siapa...orang sekeliling kita, kawan-kawan kita ke, family or even stranger by their quote...their experience. Sometime kita juga akan di tegur oleh Allah. Cara Allah tegur kita ada dalam banyak cara...cara halus or cara kasar.

This time i just want to share my experience when Allah tegur dengan jentikan rasa kesedaran dalam hidup aku. Maybe this thing happened because of silap aku pada family, pada kawan-kawan dan yes...silap aku pada Nya...

This thing happened on 4th Syawal yang lepas when after 17 years aku tak kena asthma attack. It happened the day aku patut dah masuk keja lepas tiga hari beraya...sebab kan raya pun tak ke mana kan...so aku decided untuk keja masa raya ke-4

Wake up early in the morning..memang rasa malas nak pergi keja lagi-lagi bila family kau yang lain semua still cuti.

As usual bangun pagi nak solat subuh dulu sebab on that time pun dah almost 6.30am....bangun pagi tu memang tak ada rasa apa-apa pun...sakit dada ke...susah nak nafas ke or rasa macam tak sihat...

Lepas amik air sembahyang...aku rasa jantung laju...so aku tak ada la pikir apa-apa...lepas rakaat pertama...aku rasa tak larat nak bangun buat rakaat ke-2...jantung makin laju...nafas pun macam dah tersekat-sekat...so aku solat duduk je..

Habis solat aku cuba releks...cuba nafas slow-slow tapi makin lama nafas makin susah nk lepas...aku memang dah tak boleh pikir apa hanya nak panggil mama and abah je time tu...

Benda yang paling dekat time tu adalah handphone aku je...aku message kat Telegram family...
"Angah...rasa susah nak nafas" and on that time aku hanya serah pada Allah bulat-bulat samada family aku baca or tak message tu...

Tak ada apa yang aku boleh buat hanya tahan kesakitan and cuba nafas....hanya air mata je yang mampu mengalir and mengadu kat Allah aku sakit...aku berpaut kaki katil untuk tahan sakit...aku rasa lama sangat bila non of my family respond kat message aku...nak panggil diaorang aku memang dah tak terdaya and waktu aku hanya pikir...MATI...kalau saat tu adalah saat terakhir aku...aku terima dan aku redha...hanya wajah family yang aku terbayang waktu tu.

Syukur adik aku perasan message tu and he the one yang selamat keadaan. Alhamdulillah Allah masih bagi aku peluang untuk hidup.

On 13th Nov 15' aku decided untuk follow abah and mama ke Cameron Highlands untuk release kan kepala aku yang pikir macam-macam hal.

Kami bergerak ke Cameron agak lewat..niat nya nak gerak pukul 1 tengahari tapi di sebab kan abah pun lambat balik dari keja...so we all gerak dalam pukul 2.30 petang...

Perjalanan pada mula nya tak ada masalah but after tol Jalan Duta, all of sudden Abah bawa keta agak laju memandang jalan berbukit.

Aku yang tengah syok makan burger kat seat belakang tetiba nampak asap dari keta Toyota hitam depan kereta Abah dan aku tersandar kebelakang bila Abah tetiba break emergency. Abah cepat-cepat amik lane kiri untuk elak kereta belakang dari hentam belakang kereta kami.

Tak sempat nak tengok kebelakang lihat apa terjadi dengan kereta-kereta lain sebab benda tu terjadi dalam beberapa saat. Hanya nama Allah yang aku sebut. Moment ini sangat sekejap and tidak melibat kan kemalangan nyawa kepada kami namun kesedaran nya pada aku amat terasa.



Aku trauma dan waktu itu terlalu ramai orang yang aku nak minta maaf jika aku ada buat salah. Kita tak akan pernah tahu bila ada kala nya kita pernah buat salah dengan orang sekeliling kita dan dengan orang yang rapat dengan kita.

Ego..semua kerana ego. Bila ada masa kita rasa kita betul, kita akan terus menyalah kan orang lain dengan apa yang terjadi. Angkuh dan bongkak bila ada yang backup kita even secara relevant perkara tersebut tak perlu di perbesar kan dan tak perlu argument pun.

Marah...bila kita rasa marah macam-macam rasa dan judgement yang ada dalam hati dan otak kita. Kita mula nak terasa hati, mula mengeluarkan statement yang at the end makan diri sendiri dan mula merasa menyesal. Especially perempuan dan sebab itu Allah tidak meletak kan talak atas hak perempuan,

Sahabat, memang mereka orang paling rapat dengan kita selain keluarga. Banyak rahsia dan cerita dengan sahabat. Adakala kita perlukan kata-kata hikmat dari mereka untuk kita merasa tenang namun kita juga harus tahu bukan semua kata-kata sahabat kita, kita harus dengar.

Mereka bukan Tuhan untuk kita dengar semua kata-kata mereka. Ada kata-kata mereka yang kita boleh ambil dan hargai tapi selebihnya, balik pada Allah. Mengadu pada Nya dan biar Dia yang tentu kan. Kekal kan sillaturahim biar pun ada yang mula tidak menyukai dan membenci.

Tak salah untuk meminta maaf untuk perkara yang sekecil zarah even orang yang berkenaan sendiri dah lupa kan dan tak ingat pun perkara itu. Biar kata maaf kita tidak mendapat balasan namun ketenangan hati yang kita akan dapat itu sebagai ganjaran.

Demi Allah bila Allah mejentikkan dua peristiwa ini jadi dalam hidup aku, aku mula merasa kan apa yang terjadi dalam hidup aku adakala nya aku mudah lupa. Allah berikan kesenangan dan kebahagiaan itu sebenarnya ujian untuk aku. Sejauh mana aku mampu menjaganya menurut landasan Islam.

InshaaAllah aku akan cuba jaga hubungan aku dengan hamba-hamba Nya selagi aku mampu.

Adios!!

*auto publish*

Monday, January 11, 2016

Si Malas join Gym...ehh???

Assalamualaikum...

Time rajin berblog mari lah kita membebel disini ye...

Since aku kena attack asthma last raya, abah dah warning yang aku kena join gym..kena exercise...

Ok aku mengaku yang aku amat-amat malas kalau bab bersenam ni...reason???tak de reason..memang aku malas...teringin tapi tak ada encouragement dari sesiapa termasuk diri sendiri..


Contoh Gym Curcuit
Makin hari aku makin gemuk..gemuk..dan terus gemuk...yang buat aku lagi tak kesah bila bab exercise ni sebab tiap kali aku buat full check-up, semua nya ok, blood pressure, gula dalam darah, dalam air kencing, kolestrol...semua nya tip top...Doktor pun kadang-kadang pelik...gemuk tapi tak de pun yang reach border line pun...so...sebab tu aku tak kisah dan tak heran...

Tambah pulak aku ni bukan jenis fashionable, I will wear whatever yang selesa...yang fashion-fashion ni totally bukan aku...yang penting nampak kemas dan bersih...ikut sunnah kan..


Part of the machine
But when it come to my asthma and my other penyakit yang dah melekat kat dalam badan bertahun lama nya dan sebab aku serik nak masuk hospital...aku nekad aku nak join gym dan aku nak jadi fit...

Weight loss is not the main goal...aku nak sihat & fit tu yang paling penting...since bila kita sihat and fit, berat badan aku sama berkurang, paling tak your body inch akan berkurang...



Aku start join gym ni akhir bulan Ogos 15, since bulan 7 sibuk dengan beraya kan. So bila dah settle down dengan raya and dapat result EMBA aku, aku pun join la gym, The Curve - Strengthening Women.

Masa mula-mula join tu...ya rabbi seksa ok...sakit sume badan-badan...tapi tak lama untuk biasa kan dengan machine-machine yang ada. Dalam masa sebulan kita dah boleh cope and time by time kita kena tambah speed kita dekat each machine.

The Curve ada banyak franchise. Aku join yang the nearest dengan rumah, dekat Ampang Hilir, opposite Ampang Point.


Recovery Station

System dekat ni The Curve more to cardio yang guna kan machine. Ada 12 machine and 12 recovery station...each machine tu kita akan workout untuk 15 saat...kadang-kadang tu 15 saat tu rasa lama sangat...especially kalau keadaan kita tak stable...

Lepas workout 12 machine tu, buat stretching, either nak pakai machine juga or stretching biasa. Everytime habis je exercise, memang aku sweating habis. Lenjun macam baru lepas mandi..hahaha

Kalau tengah stress and workout...masa tengah workout tu memang rasa semua akan lambat and kita nak cepat-cepat habis kan...kena try cool down and let the stress release sendiri. Dah settle semua routine, sure akan rasa lega sangat-sangat.


Stretching Machine
Stretching Manual
The Curves yang aku pergi kat Ampang ni owner dia melayu and gym ni ada 3 orang coach yang akan sentiasa monitor masa kita workout. Every 10 minute workout kita kena kira heart rate. Heart rate ni main peranan juga. Tak boleh terlalu over sebab kalau terlebih nanti kita tak dapat nak achieve target untuk kurang kan lemak tapi kita akan built up the muscle.

So at my age, heart aku kena dalam 20-25 beat. Every range of age ada different kiraan heart rate dia. And every month, coach akan wat measurement badan kita and dia akan monitor fat in the body as well as BMI kita.

Satu lagi benda yang best kat The Curve ni, diaorg suka buat competition or voting. For example, kita vote sapa antara member gym yang The Most Positive, The Most Fashionable and others. And masa last December, gym buat cabutan to those yang paling banyak datang gym since in December kan ramai yang akan bercuti panjang. So untuk aku yang tak bercuti in December boleh la selalu datang kan. Tapi menang tak menang tak penting janji kita datang and exercise.

So far since aku join gym ni, badan lebih sihat and lebih fit. Dan yang paling best bila walking even 3km pun tak rasa penat sangat or mecungap-cungap or mengah. Alhamdulillah. So since last October 15 aku start join walking event. Dah lama sangat teringin nak join and alhamdulillah aku dah mula start join event cam ni. For the start aku join walking dulu bila dah cukup fit leh la join running pulak kan.

Well i guess that's all for now. Thanks for reading...
See u then..Adios!!!